Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geel opent nieuwe plek voor minderjarige vluchtelingen

LOI

Het lokaal opvanginitiatief (LOI) voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen in Kwakkelberg opent op 1 juli haar deuren. Tijdens de zomervakantie zullen de LOI-jongeren verhuizen naar hun nieuwe stek.

Met 14 modern ingerichte studio’s, een kantoor en een polyvalente ruimte waar jongeren kunnen samenkomen, betekent deze nieuwe locatie zowel voor de bewoners als voor de begeleiders een aanzienlijke verbetering.  Ook biedt het nieuwe gebouw plaats aan enkele noodwoningen voor mensen met acute huisvestingsproblemen.

Het huidige huurpand in de Technische Schoolstraat, waar LOI Den Ark sinds 2005 gevestigd is, wordt verruild voor een modern en duurzaam gebouw dat volledig is afgestemd op de behoeften van de jongeren en het personeel. Zaterdag kregen buurtbewoners en andere genodigden de kans om een kijkje te gaan nemen in de nieuwe gebouwen.

Huis op maat

“Met de opening van het nieuwe LOI in Kwakkelberg zet de stad Geel een grote stap in een betere zorg en begeleiding van minderjarige vluchtelingen”, zegt Griet Smaers, schepen van sociaal beleid en diversiteit. “We hebben nu een modern en duurzaam gebouw dat volledig is afgestemd op de behoeften van de jongeren en ons personeel. Ik ben enorm trots op dit initiatief en ik geloof dat het een positieve impact zal hebben op het leven van de jongeren die hier minstens zes maanden en gemiddeld een jaar zullen verblijven."

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan veertien minderjarige vluchtelingen. Elke studio is voorzien van een kitchenette, sanitair en een kleine leefruimte. Daarnaast zijn er grotere doorgangs-/noodwoningen beschikbaar voor acute huisvestingsproblemen.

Daar is in Geel grote nood aan, maar die woningen kunnen ook dienen voor de minderjarigen van het LOI wanneer ze 18 jaar worden. Dan kunnen ze tijdelijk in de doorgangswoning verblijven tot ze elders onderdak vinden. In totaal zijn er nu vier noodwoningen in Geel die door de stad beheerd worden. Samen hebben zij een totale opvangcapaciteit van 24 personen.

Duurzaamheid en functionaliteit centraal in het nieuwe LOI-gebouw

“De twee vijfhoekige blokken zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid en maken gebruik van innovatieve bouwtechnieken.” licht schepen van patrimonium Luc Van Laer toe. “Zo is het gebouw opgetrokken uit duurzame  houtsoorten. Daarnaast zorgen drie warmtepompen voor warm water en vloerverwarming.  Het regenwater wordt maximaal benut voor de toiletten.

Rond het gebouw wordt de verharding zoveel mogelijk beperkt. Voor de oprit en parkeerplaatsen wordt er gewerkt met grindgazon. De groenaanleg laat omwille van de aanhoudende droogte op zich wachten. Het zou onverantwoord zijn om de jonge plantjes te gaan sproeien.”

Focus op verbinding en vorming

Met de nieuwe faciliteiten, waaronder een polyvalente ruimte en een tuintje, zal er binnenkort meer aandacht zijn voor verbinding en vorming onder de jongeren. Het LOI in Kwakkelberg blijft zich inzetten voor een degelijke begeleiding van minderjarige vluchtelingen, met als doel hen voor te bereiden op zelfstandig wonen.'
 

LOI Kwakkelberg

LOI Kwakkelberg

Kwakkelberg, Geel, België

LOI

Deel dit artikel